TiramISu ERP - Poslovno informacioni sistem
ICT magazin BIT
petak, 26. april 2024. - 06:59
Java za Web Aplikacije (Java for Web Applications)..

Java za Web Aplikacije (Java for Web Applications)..

27. okt 2014.

Java za Web Aplikacije (Java for Web Applications)..

Predstavljamo vam knjigu Java for Web Applications (Java za Web Aplikacije ), autora Nicholas S. Williams u izdanju WROX-a. 
Izlaskom nove verzije Java-e (Java SE 8), pojavljuje se i sve više tekstova koji opisuju nove funkcionalnosti ovog programskog jezika. Ova knjiga je izašla u otprilike isto vrijeme kao i nova Java platforma, ali pored kratkog pregleda novina u Javi 8 donosi zaista pregršt korisnih informacija o načinu razvoja u velikim kompanijama. Ovdje možete naći informacije koje će biti korisne početnicima u svijetu Jave kao i iskusnijim programerima. Za potpuno razumijevanje teksta, potrebno je prethodno poznavanje Java programskog jezika. Autor ovo napominje već u inicijalnom poglavlju, tako da ako niste familijarni sa Java programskim jezikom, svakako Vam se savjetuje da prethodno proučite neki od mnogobrojnih tekstova koji je detaljno opisuju.
 
Sama knjiga je podijeljena u četiri veće cjeline:
 
  1. Razvoj biznis aplikacija – sastoji se od 11 poglavlja koja vasuvode u Java web programiranje bez upotrebe dodatnih framework-a. Ovdje se opsuje postavljanje razvojnog okruženja (uz knjigu dolazi i link za preuzimanje produžene trial verzije IntelliJ IDEA razvojnog okruženja), osnove rada sa servletima, kao i uputstvo za instalaciju i testiranje svih prikazanih primjera u nekom od Java Web kontejnera – primarno je koncentracija na TomcatWeb serveru. Pored prikaza i objašnjenja načina na koji možete da napišete svoj prvi servlet autor vas uvodi i u detalje rada samog HTTP protokola i načina na koji današnji internet funkcioniše (opisani su kolačići, rad sa sesijama, čak i danas najčešći Web hakerski napadi i način na koji oni funkcionišu). Na kraju ove cjeline, prolazite kroz obuku korištenja JSP-a i Java StandarTag biblioteke koji se koriste za transformaciju podataka i prikaz istih korisniku u standardnom HTML obliku 
     
  2. Uključivanje Springframework-a u igru – sastoji se od 7 poglavlja u kojima vas autor provodi kroz upotrebu modernihJava tehnologija za razvoj web aplikacija. Springframework je najpopularniji framework za ravoj Java aplikacija (ne samo Web orijentisanih) i kao takav se koristi čak i u najvećim Kompanijama koje svoje poslovanje baziraju na Javi. Naučićete MVC designpattern, kao i način na koji možete podesiti Springframework za Web aplikacije i Web servise.
     
  3. Skladištenje podataka pomoću JPA-a i Hibernate-a – sastoji se od 6 poglavlja bitnih za rad sa podacima. U skoro svakoj ozbiljnijoj aplikaciji upotreba baza podataka je neminovna. Ovdje ćete proći kroz osnove upotrebe Java Persistance Api-ja kao i upotrebe Hibernate ORM-a u svrhu čuvanja podataka u nekoj od mnogobrojnih baza. Autor se više osvrće na samu integraciju ovog ORM-a sa Springframework-om što je i razumljivo s obzirom da sami opis ORM-a može stati u knjigu sličnih gabarita.
     
  4. Upravljanje sigurnosnim mehanizmima SpringSecurity-a – sastoji se od 4 poglavlja koja prikazuju integraciju mehanizama autentifikacije i autorizacije korisnika u samuWeb aplikaciju.Prikazan je i detaljan opis savremenih tehnologija autentifikacije koje je moguće koristiti. Za kraj, tu je i uputstvo za povezivanje sa modernim on-line servisima u svrhu autentifikacije korisnika koristeći otvorene standarde (OAuth i sl.).
 
Dakle, ukupno u 28 poglavlja autor vas detaljno vodi kroz primjer razvoja aplikacije koja koristi Enterprise tehnologije i čija vam skalabilnost omogućujete da ponudite i veoma kompleksna rešenja koja će moći lakše da se održavaju, testiraju i razvijaju od strane tima programera (ukoliko je to potrebno). U određenim poglavljima (posebno onim koji se osvrću na naprednije teme), postoji problem sa praćenjem primjera jer autor nije detaljno obradio tehnologije o kojima se govori, mada s obzirom na veličinu knjige pretpostavljam da je morao na neki način ograničiti obim teksta.
 
 
Sve u svemu, trenutno jedan od kvalitetnijih udžbenika za razvoj profesionalnih Web aplikacija u Java SE8 programskom jeziku.

Knjigu možete poručiti na http://www.amazon.com/Professional-Java-Applications-Nicholas-Williams/dp/1118656466/
 
   Autor: Bojan Vukasović

izvor:

TehnoPlus - Crna Gora

na testu

  • image

    Logitech Revue

  • image

    Apacer M822

Moj dan na Internetu

Kolumne

image
Branimir Bukilić:
Informacioni sistem – podrška upravljanju
image
Milica Daković:
KAKO MJERITI ICT?
image
Slobodan Trifković:
Zloupotreba autorskog djela od strane samog autora