BIT online BIT online
BIT online
marketing
BusTicket4.me
na testu
05. okt 2011.
Logitech Revue
Logitech je prošle godine lansirao Revue sa Google TV-om, malu crnu kutiju koja donosi mnogo zabave na vaš HD TV. Revue je napravljen od kvalitetne sjajne crne plastike dimenzija 16.5cm x 24.3cm x 3.2cm. Sa prednje strane se nalaze LED svjetla, Logitech logo i IR transmiteri. Sa zadnje strane su smještena dva HDMI porta, dva USB konektora, Ethernet port, dva IR Blaster konektora, optički audio, AC Power i Unification taster koji služi za resetovanje uređaja i uparivanje sa opcionim periferijama. Umjesto klasičnog daljinskog upravljača uz Revue dobijate wireless tastaruru dimenzija 33cm x 12cm. Ova tastatura je full QWERTY sa touchpadom, navigacionim tasterima i raznim drugim funkcionalnim dugmadima. Tastatura se koristi za upravljanje sa Revue, vašim HD TV-om, set-top boxom i A/V risiverom. 
 
 
Logitech Revue i vaš HD TV povezujete preko HDMI kabla, koji dolazi u pakovanju. Drugi način povezivanja nije moguć, jer Revue nema ostale vrste konektora. Moguće je povezati i vaš set-top box i A/V risiver sa Revue, ali nismo bili u posjedu ovakva dva uređaja sa HDMI portom. Prilikom startovanja Revue uređaja, koji je već povezan na vaš HD TV, morate obezbijediti internet konekciju, a najbolje bi bilo da posjedujete Wi-Fi konekciju, jer Revue ima ugrađen Wi-Fi. Uz internet konekciju vam je potreban i Google Mail nalog, mada se on može kreirati i preko Revue. Uređaj će prepoznati mrežu, konektovaće se i skinuti update, što može trajati nekoliko minuta. Nastavak instalacije je zaista prost i dovoljno je samo da pratite uputstva, naravno morate znati Engleski jezik. Kada povežete vaš Revue pojaviće se prvi problemi, jer nigdje nemate opisan način korišćenja, već ćete u hodu naučiti kako da koristite tastaturu i sami uređaj. Tastatura kojom upravljate je zaista dobro urađena, ali se u početku morate malo mučiti da saznate koju sve fuknciju određeni taster obavlja. Nama je posao bio olakšan, jer nismo imali odgovarajući set-top box, pa nije bilo potrebe da koristimo tastaturu kao daljinski za HD TV, jer ona to i jeste, zamjenjuje daljinske upravljače za sva tri uređaja (HD TV, set-top box i A/V risiver). 
 
 
Google TV je moguće testirati, što je i glavna namjena ovog uređaja. Prilikom naših interesovanja oko ovog uređaja, mogli smo pročitati da će korisnički interfejs biti sličan onome u Android telefonima. Nije baš tako ali će oni koji imaju Android telefone prepoznati određene sličnosti, makar do izlaska Honeycomb update-a, koji se očekuje do kraja godine. Google TV početni ekran je dopadljiv i lako se krećete kroz njega. Moguće je dodavati i brisati razne opcije, kao i sortiranje već postojećih aplikacija. 
  
 
Jedna od najinteresantnijih aplikacija je Google Chrome. Preko ovog browsera je moguće surfovati internetom baš kao na vašem računaru i to na vašem HD Tv-u. Flash je podržan i utisak je zaista dobar. Postoje neke razlike u odnosu na browser sa računara, ali ćete to brzo zanemariti kada shvatite da surfujete iz fotelje gledajući u veliki ekran vašeg HD TV-a. You Tube aplikacija je savršena, sve se lijepo prikazuje na velikom ekranu, a ukoliko sadržaj koji gledate i vaš TV podržavaju FullHD, uživanju nema kraja. Za FullHD streaming morate imati i odgovarajuću internet brzinu, što je kod nas, na svu sreću, ipak moguće. 
 

 
Logitech Revue podržava i DLNA streaming, pa smo uz pomoć besplatnog Serviio virtuelnog servera, koji smo instalirali na računaru, uspjeli da bežično pošaljemo slike i muziku u Revue, a preko njega i na HD TV. Da li zbog virtuelnog servera ili zbog samog Revue softvera video nismo uspjeli pokrenuti, ali u toku pisanja ovog teksta, izašla je nova verzija virtuelnog servera,a uskoro će i Honeycomb update, pa će i video streaming biti moguć. Pored YouTube aplikacije, u glavnom meniju se može naći još oko 50 aplikacije, do kojih jedan dio nije dostupan za Evropu. To ne bi trebalo da predstavlja problem jer će od početka sljedeće godine Revue biti plasiran i na našem kontinentu. Od 50 aplikacija navešćemo samo neke koje su vrijedne naše pažnje, a koje rade u Crnoj Gori: Twitter – svima već poznat. Al Jazeera – odličan kanal sa najnovijim vijestima i svijeta i sa live streaming opcijom u 480p rezoluciji. Mee Genius – kanal za djecu na kojem se čitaju knjige na engleskom jeziku. Redux – kanal sa raznim dokumentarnim programom u FullHD rezoluciji. We Draw – omogućeno je crtanje na vašem HD TV-u uz pomoć Android telefona ili iPhone-a. Chow TV – online recepti sa video prikazom za razne vrste jela. Cnet TV – odličan kanal sa najnovijim dešavanjima, opisima i pričama. Epix HD – trejleri i opisi filmova. IGN – trejleri i opisi video igara. LP33 – muzički kanal sa video spotovima. Fashion Station – kanal sličan poznatom FashionTV kanalu. Karaoke Channel – karaoke kanal sa hitovima strane muzike. NHL – kanal Američke Hokej lige. Tune In – FM Radio kanal koji hvata i neke naše radio stanice. 
 
 
Kada izađe Honeycomb update (sada se već može skinuti beta verzija), Revue će biti još zanimljiviji. Honeycomb će donijeti i Android Market pa će biti moguće skidanje raznih aplikacija. Logitech Revue je više nego poželjno imati, a svima će se svidjeti surfofanje internetom iz fotelje. Revue nije jedini uređaj sa ovakvim mogućnostima, a sigurno je jedan od najboljih. Uz to, najjeftiniji je, jer se u Americi može nabaviti za 99 dolara. Jedini je problem što ga nema još uvijek u prodaji u Evropi, a sličan uređaj koji se može kod nas nabaviti, Boxee Box, iznosi oko 230 eura. Revue preporučujemo svima, posebno zato što uskoro stiže i Honeycomb update, pa će mala crna kutija pružiti još više zabave za cijelu porodicu. 

 
 Autor: Danilo Tomčić

Share
 
All rights reserved | © copyright 2004 - 2011 | Powered by InfoBit