BIT online BIT online
BIT online
marketing
BusTicket4.me
vijesti

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva
17. maj 2012.
Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva – 17. maj, obilježava se povodom ustanovljenja Međunarodne unije za telekomunikacije. Ovo je jedna od najstarijih međunarodnih organizacija, osnovana 1865. godine, potpisivanjem Međunarodne telegrafske konvencije. Cilj obilježavanja ovog datuma u svijetu jeste da se afirmišu informaciono-komunikacione tehnologije, odnosno značaj koji imaju za razvoj savremenog društva. I Crna Gora se pridružuje obilježavanju ovog datuma, a nosilac je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije.
 
Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije prije tri dana dobilo je izuzetno značajnu nagradu od Međunarodne unije za telekomunikacije za promociju informacionog društva među osobama s invaliditetom, što je još jedna potvrda kvaliteta rada ovog Ministarstva.
 
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva je ''Žene i djevojčice u ICT-u'' i predstavlja težnju ka istom cilju – budućnosti u kojoj će žene napredovati u društvu kao njegovi ravnopravni članovi. Snaga informaciono-komunikacionih tehnologija treba da bude usmjerena upravo ka stvaranju novih digitalnih mogućnosti koje će staviti tačku na diskriminaciju i osnažiti žene u pravcu ostvarivanja prava na mjesto koje im pripada u društvu.
 
Crna Gora je odavno prepoznala značaj informaciono-komunikacionih tehnologija za sopstveni progres i ovoj oblasti posvetila je veliku pažnju, izdižući je na nivo prioriteta u svojim razvojnim planovima. U tom smislu, u prethodnim godinama realizovan je veliki broj projekata, sa ciljem da se naša zemlja u što većoj mjeri uključi u tokove koji u ovoj oblasti važe u savremenom svijetu. Pažnja je bila usmjerena u više pravaca, a najvažniji su razvoj informaciono-komunikacione infrastrukture, elektronskih servisa, kao i promocija informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno značaja koji imaju za razvoj zemlje u cjelini. U ovom kontekstu, može se zaključiti da je Crna Gora dostigla zavidan stepen razvoja informatike i telekomunikacija i da je po mnogim rješenjima koja se primjenjuju u svakodnevnom životu, bilo građana, bilo privrede, lider u regionu.
 
O tome najbolje svjedoče najnoviji rezultati istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma, po kojem je Crna Gora svrstana na 46. mjesto, ispred većine zemalja jugoistočne Evrope. 
izvor: www.mid.gov.me
Čikom - informatički inženjering

Ubuntu zajednice Crne Gore
marketing
Dostava hrane iz podgoričkih restorana - online naručivanje
marketing
 
   
All rights reserved | © copyright 2004 - 2011 | Powered by InfoBit