BIT online BIT online
BIT online
marketing
BusTicket4.me
Microsoft Montenegro
15. okt 2009.
Ekonomski uticaj operativnog sistema Windows 7 na IT sektor
 Inovacije u IT sektoru stvaraju radna mjesta i pružaju prilike. Širom svijeta, dešavanja u privrednom sektoru u posljednjih 50 godina pokazuju da su IT inovacije ključ za dugoročni rast. IT inovacije mogu dati i važan doprinos ekonomskom oporavku zemalja. Osim toga, inovacije mogu pomoći društvu u rješavanju svakodnevnih problema, bilo da je u pitanju zdravstvena zaštita, obrazovanje ili okolina. 
 
Microsoft je angažovao IDC da sprovede studiju ekonomskog uticaja Windows 7 operativnog sistema (W7) na IT sektor, za period od njegovog objavljivanja u oktobru 2009. godine do kraja 2010. 
 
Studija ispituje podatke kao što su prihodi za partnerski ekosistem, poslovi u vezi sa Windows 7, nova radna mjesta koja će biti otvorena zahvaljujući ovom operativnom sistemu i očekivanja za IT industriju u 2010. godini. Sve promjene u IT industriji, izazvane upotrebom W7 operativnog sistema, će omogućiti ekonomijama širom svijeta da se izbore sa trenutnom ekonomskom krizom i obezbijede dugoročni rast.
 
Windows 7 operativni sistem, koji je nasljednik Windows Viste objavljene u 2006. godini, postaće komercijalno dostupan u oktobru 2009. godine. IDC prognozira da će 177 miliona jedinica W7 biti isporučeno do kraja 2010. Pokretanje novog operativnog sistema za Microsoft je od velikog značaja. Međutim, novi OS će značajno uticati i na druge, u smislu povećanja prihoda i rasta mnogih IT kompanija u svijetu koje prodaju hardver, bave se proizvodnjom softverskih rješenja, pružaju IT usluge ili služe kao IT distributivni kanali. Ovaj rast će, zasigurno, pomoći privrednom sektoru da prevaziđe nedostatke i gubitke prouzrokovane ekonomskim stanjem u svijetu.
 
IDC istraživanje pokazuje da:
 
- Do kraja 2010. godine, više od 7 miliona ljudi u IT industriji širom svijeta će raditi na operativnom sistemu Windows 7, što je 19% od ukupne svjetske IT radne snage. Preko 350.000 IT firmi koje proizvode, prodaju ili distribuiraju proizvode ili usluge, a rade na operativnom sistemu Windows 7, će zaposliti oko 3 miliona radnika, dok će dodatnih 4 miliona radnika biti zaposleno u firmama koje koriste IT usluge. 
 
- Na svaki dolar Microsoftovog prihoda od novog operativnog sistema, od njegovog objavljivanja do kraja 2010. godine, Microsoftov partnerski kanal će generisati prihod od oko 18.50 dolara. Tokom tog perioda, prihodi Microsoftovih partnera od proizvoda i usluga povezanih sa Windows 7 operativnim sistemom, iznosiće oko 320 milijardi dolara.
 
- Da bi ostvarile te prihode, očekuje se da će kompanije Microsoftovog globalnog partnerskog ekosistema uložiti gotovo 115 milijardi dolara do kraja 2010. godine, na razvoj, marketing i podršku proizvoda i usluga, izgrađenih oko Windows 7.
 
IDC očekuje da će isporuke Windows 7 porasti sa 40 miliona u 2009. godini, na 272 miliona u 2013.
 
Microsoftov novi talas inovacija, pod imenom „The New Efficiency“, koji se planira za jesen 2009. godine, pored objavljivanja Windows 7 operativnog sistema, uključuje i objavljivanje proizvoda Windows Server 2008 R2 i Exchange Server 2010.
 
   
All rights reserved | © copyright 2004 - 2011 | Powered by InfoBit