TiramISu ERP - Poslovno informacioni sistem
ICT magazin BIT
subota, 20. april 2024. - 09:08
IT svijet se od ponedjeljka seli u Hanover: Počinje CeBIT 2015!

IT svijet se od ponedjeljka seli u Hanover: Počinje CeBIT 2015!

11. mar 2015.
aktuelnosti

IT svijet se od ponedjeljka seli u Hanover: Počinje CeBIT 2015!

Od ponedeljka 16. marta, do petka, 20. marta, Hanover će ponovo biti centar IT industrije. Vodeći svjetski sajam informacionih tehnologija CeBIT 2015 otvara svoja vrata za posjetioce kojih se ove godine očekuje više od 200.000. Zvanična ceremonija otvaranja zakazana je za nedjelju popodne, a sajam će tradicionalno otvoriti njemačka kancelarka Angela Merkel, ovog puta u društvu osnivača svjetskog giganta elektronske trgovine, Džeka Ma.
 
Svoju vodeću ulogu CeBIT će opravdati i ove godine gdje će tokom pet dana u Hanoveru svoja inovativna IT rješenja predstaviti preko 3.500 kompanija iz 70 zemalja,  više stotina sjajnih govornika približiće nam aktuelne teme i izazove koje prate današnji digitalni svijet, a rekordan broj start up-ova, njih 350, donijeće na CeBIT novu energiju, preduzetnički duh i kreativnost.
 
CeBIT 2015 nastavlja da usmjerava pažnju na sve veći uticaj informacionih tehnologija na poslovni svijet, ali i društvo u cjelini. U skladu sa time odabrana je i vodeća tema „d!conomy“  koja se odnosi na digitalizaciju danas prisutnu u svim granama industrije i ključni je pokretač za inovacije u poslovnom i društvenom okruženju. Još jedna važna tema u fokusu sajma biće bezbjednost. Zbog sve češćih cyber-napada koji godišnje naprave štetu od više milijardi dolara izlagači će na CeBIT-u predstaviti posljednja sigurnosna rješenja dizajnirana da spriječe ovakve vrste napada.
 
Zemlja-partner biće Kina, najbrža rastuća svjetska ekonomija u oblasti informacionih tehnologija. Sa preko 600 kompanija Kina će biti najveća partnerska zemlja na CeBIT-u ikada. Kineski centralni paviljon u hali 6 prostiraće se na površini od 3.000 m2 i na njemu će se predstaviti kineske high-tech firme, uključujući velika imena, među kojima su Alibaba, China Electronics Corporation, Datang Telecom, Huawei Technologies, Neusoft, TCL, Xiaomi i ZTE.
 
CeBIT se prethodne dvije godine ustalio kao najveći globalni sajam B2B orijentacije u svijetu informacionih tehnologija. Jasni pokazatelji za to su vrijednost od 25 milijardi evra investicija u IT koliko je zabielježeno na CeBIT-u 2014 i čak 92% stručnjaka iz IT branše  koje je došlo na sajam sa namjerom da kupuje i investira. Poslovni koncept sajma „IT. Business. 100%.“ nastavlja se i 2015. godine, a organizatori vjeruju da će ovakav trend investicija i ugovaranja poslova pratiti sajam i narednih godina.
 
U isto vreme CeBIT je i najznačajniji i najobuhvatniji kongresni centar u digitalnom svetu. Paralelno sa sajmom u Hanoveru se održava najveća međunarodna IKT konferencija CeBIT Global Conferences na kojoj će se više od 200 kvalitetnih predavača iz poslovnog svijeta, politike i nauke baviti ključnim pitanjima sa kojima se susreće digitalna ekonomija. Među inspirativnim govornicima ove godine naći će se Kevin Mitnick (nekada najtraženiji haker na FBI listi, a danas konsultant i borac za IT sigurnost), zatim novinar Glenn Greenwald (ključni akter u objavi Snowden-ovih dokumenata) koji će na pozornici CGC-a nastupati 18. marta. Tokom njegovog govora uživo iz Rusije, gde je u azilu, u program će se uključiti i sam Edward Snowden.  Tu su još Jeremy Rifkin (američki ekonomski i sociološki teoretičar), Lida Yan (čelni čovjek jedne od najvećih IT kompanija u svetu Huawei Enterprise), zatim „kineski Steve Jobs“ Lei Jun (suosnivač kompanije Xiaomi), Olivier Gremillon (izvršni direktor kompanije Airbnb za Evropu) i mnogi drugi. 

izvor:

TehnoPlus - Crna Gora

na testu

  • image

    Logitech Revue

  • image

    Apacer M822

Moj dan na Internetu

Kolumne

image
Branimir Bukilić:
Informacioni sistem – podrška upravljanju
image
Milica Daković:
KAKO MJERITI ICT?
image
Slobodan Trifković:
Zloupotreba autorskog djela od strane samog autora